Somen ärsyttävä puoli
Kärkevät häiriökäyttäytyjät ja muuten vaan vastaan jänkkääjät ovat oma lajinsa keskustelupalstoilla, blogien kommenttiruuduissa tai nimettöminä herjaajina jopa uutisportaaleissa. Välillä tuntuu, että journalisti tai innostunut kommentinaloittaja on lähtökohtaisesti tällaisen jänkkääjän pahin vihollinen. Artikkelin luoja on ylimielinen kaikentietäjä, jonka sanomasta on löydyttävä jokin ongelma. Jos avaus on positiivinen, siitä haetaan porsaanreikä tai näkökulma, joka vesittää positiviisuuden. Jos taas aloitus onkin rohkeasti kriittinen, haetaan vastakkaisuus päinvastoin muistuttamalla, että kirjoittajalla ei taaskaan ole hajuakaan mistä puhuu eikä edes kykyä ajatella posin kautta!
Turhamaiset itsensä esiin nostajat on sitten toinen ryhmä. Olen jo saanut oman osani tästä ryöpystä, kun mulla on vain mun omat kokemukset eikä mielenterveysasioiden koulutusta. Miten jotkut jaksaakin julkaista ja olettaa, että omat arkiset elämäntilanteet kiinnostaisi muita. Miksei se puhu kotona tai varaa aikaa terapiaan! Ei kiinnosta! Kuohuntaa ei rauhoita edes jonkun kolmannen osapuolen rauhoittava ja puolusteleva piikki, että ”no älä lue jos ei kiinnosta”. Monelle kirjoittaminen on itse asiassa omaterapian muoto eikä elinkeino, joten riittää, jos pari lukijaa samastuu ja antaa palautetta. Huomiohoroiluahan se silti väkisinkin on. Tai ehkä epätoivoista rahanansaintapyrkimystä ilman, että somettaja hakeutuisi oikeisiin töihin.
Oma suhtautumiseni
Olisi aika helppo vaikka näiden kahden kulman kautta todeta, että somet ja tekoälyt on laiskojen ja epätoivoisten oikopolku, jolla perustellaan vain välivuosia tai sitä, ettei tarvisi hikoilla teollisuustöissä. Sitä, että somettajalla ei ole omaa elämää! Tai että se on julkkisidoleiden suosiohakuista matkimista, jolla vain pönkitetään huonoa itseluottamusta ja vältellään sitä likaista työtä, jolla voi elättää itsensä. Yhtä helppoa mun olisi 47-vuotiaana nyt tässä tuhahtaa ja päättää, ettei brändäämisestä, verkkokauppaympäristöistä tai viihteen avulla vakavissaan myymisestä tarvitsisi kiinnostua. Olisin aikalailla sopiva somedissaaja ja saisin tukeakin. Mutta en koskaan nolostele tai vähättele sometaitojen ja -rohkeuden laajentamista ja ajan ”haaskaamista” uusiin äppeihin. Somettajakin seuraa vain aikaansa!
Mun taustat on ikäiselleni tosi perinteikkäät. Ensin peruskoulu, lukio, kesätöitä puhelinyhtiössä ja sitten vuorotöitä tehtaissa hiki pinnassa. Milloin on ollut kutisevaa lasikuitua silmissä ja nilkoissa, milloin sitten taikinalillinkiä rinnuksilla. Ison osan työurastani puhelimen pääasiallinen käyttötarkoitus on ollut soittaminen ja vastaaminen, sikäli jos ääni edes kuuluu työmelun keskellä. Olenpa saanut ennen elintarvikealalle paluutani todistaa jokseenkin läheltä suomalaisen paperiteollisuuden romahtamisenkin mm. vuoden 2008 tes-muutoksen, tiukan työvoimakulukilpailun ja digitalisaation nousun myötä. Kuulla tarinoita, kuinka spesifisiin tuotantolaitoksiin sidoksissa oleva erikoiskoulutus valuikin monilla hukkaan ja oli nöyrästi uusiuduttava. Koen olevani ihan onnekas, että valitsin ”joojoo-insinöörin” eli tuotantotalouden koulutusohjelman, joka antoi vain pintaraapaisuja, mutta erinomaisen mahdollisuuden lähteä monelle alalle.
Miksi uusista some-ilmiöistä kannattaa kiinnostua
On paljon ilmiöitä, jotka puhuvat sen puolesta, että uusista somealustoista, palveluista ja integraatioista kannattaa kiinnostua. Myös sen tuotantotalouden tai konetekniikan jäyhän jurrikan! Miksikö? No, ensinnäkin, tehtaat, välivarastot, laitokset ja muut kiinteät rakennelmat vähenevät ja korvautuvat palveluilla. Loput kiinteät toimitilat suunnitellaan monikäyttöisiksi muunnettavilla mobiilirakenteilla. Kivijalkamyymälät katoavat tai muuttuvat brändäystiloiksi tuotteiden siirtyessä digitaaliseen muotoon.
Digitaalisen maailman sisällä tahti kiihtyy, kaikki integroituu keskenään yhteen etkä voi vähätellä mitään ympäristöä.
Esimerkiksi:
1. Enää et voi etukäteen kategorisoida, liittyykö jokin appi tai palvelu vapaa-ajan huvituksiisi vai työammattitaitoosi! Eli tarviiko ymmärtää vai ei. Jos suljet jonkin uuden teknologian pois, se vaihtaa yhdessä yössä puolta tuon rajan yli ja tulet perässä.
2. Hakukone käsitteenä hämärtyy päivä päivältä ja googlettaminen on kohta vain niille, jotka eivät ole opetelleet tehokkaampia hakutapoja. Tuorein ja kattavin tieto löytyykin sieltä, missä olet väittänyt lastesi viettäneen liikaa aikaa tai pelleilleen (TikTok, tekoäly-apit).
3. Markkinointi ei ole vain markkinointialan ammattilaisten erikoistaito, vaan tuotteen tai palvelun näkyväksi ja saataville tuominen on nyt perus-it-taito (ei enää se MS Office ja sähköposti). Jos et tarvitse etkä aktiivisesti käytä niin ymmärtää pitäisi. Kilpailijat ovat netissä ja osaavat löytää tarvitsijan. Oletpa tehtaanjohtaja tai yläasteikäinen innokas kesäharjoittelija, voit voittaa tai hävitä paljon suhteessa omiin sidosryhmiisi riippuen siitä ovatko luovat some-, visuaalisen suunnittelun – tai järjestelmien integrointitaitosi hyvät vai hädin tuskin keskinkertaiset.
4. Ihmiset yleisesti tottuvat saamaan tietoa nopeasti eli heti. Ei pian kellekään riitä saada sähköpostivastaus tai takaisinsoitto tuntien tai päivien viiveellä. Vastaamisesta pitää tulla työkalujen kehityksen kautta reaaliaikaista ja kätevää tai vaihtoehtoisesti automatisoitua esim. tekoälyä hyödyntäen. Vain siten pysyt mukana. Tästäkin tulee pikkuhiljaa IT-taito ja perusodotus normityöläiselle, eikä pelkkää sovelluskehittäjien hifistelyä.
5. Ja vielä kerran tekoäly. Se on jo valtava tehokkuus-ja luovuuskilpailuetutekijä. Älä kysy mitä ekstraa voit voittaa tajuamalla sitä. Kysy miten kauas kärjestä voit pudota, jos et osaa luovasti käyttää useampaa tekoälykanavaa ja soveltaa niitä perustehtäväsi suorittamiseen tehokkaasti ja tiedon luotettavuutta maksimoiden.
Trendioppaan antamat oivallukset
Suosittelen vielä tämän luettuasi tilaamaan ja lukemaan Avidlyn (Ada Avenius) oppaan ”Sosiaalisen median viisi kiinnostavinta trendiä vuodelle 2025”. Linkki on tämän artikkelin lopussa. Mulle jäi siitä tärkeimpinä oivalluksina mieleen nämä:
”Turhanpäiväistä” (viihdyttävää) roskaa täynnä olevat nuorten suosikkiympäristöt (mm. TikTok) ovat kovaa vauhtia nousemassa varteenotettaviksi tiedonhakukanaviksi, joista pitää osata löytää se hyödyllinen tieto. Se tieto on siellä jo! Some (esim. Insta) yhdistyy shoppailuun ja somen päivitetty rooli on johtaa sinut järkevän tuotevaihtoehdon luo. On hyväksyttävä ja hyödynnettävä, että hömppäviihdemarkkinointi ja isojen vakavasti otettavien brändien tuotesisältö yhdistyvät, koska hömppä vetää suuren yleisön tuotteen luokse. Sanoisin, että luota tuotteeseen ja osaamiseesi, uskalla heittäytyä. Hyvä ja nopea palvelu tehdään somessa ja et pärjää toimimalla sen ulkopuolella. Ei siis riitä että ollaan vaan esillä, jotta oltaisiin trendikkäitä! Tekoälyä pitää jokaisen oppia hyödyntämään, ja mulla on vahva tunne, että kukaan ei tule opettamaan. Ala käyttää ja ole nopeampi ja luovempi kuin pahin kilpailijasi. Hakukoneoptimointia (SEO) olen blogilleni myös tehnyt, ja se ei ole IT-ammattilaisille vaan nyt jo ihan kaikille, jotka haluavat pitää puoliaan eli voittaa kilpailijansa. Yrittäjä, tuotekehittäjä, koululainen työnhakija, sinkku deittiapissa jne.
Vilpittömästi, tämän kirjoituksen pointti on herättää sinua ajattelemaan toiselta kantilta ja kenties tunnistamaan itsessäsi ne hetket, kun jokin sometermi ärsyttää ja saa sut raivon valtaan. Kun jokin uusi äppivilitys tuntuu naurettavalta, tai koet myötähäpeää tajutessasi, ettei jonkun noviisin tilistä tai artikkelista paista ammattitaito vaan alkeellisuus. Mulle some, blogi, kotisivujen teko, modernit markkinointityökalut ja ansaintakeinot ovat kiehtovia aiheita, ja tämä oma digitaalinen vallankumoukseni on ollut isossa osassa itseluottamuksen ja mielenterveyden hoitamisessa. On ollut valtava onnistuminen huomata, että osaan, opin ja pystyn tapojeni vastaisesti oppimaan tekemällä vaikken näkisi kokonaisuutta eli lopputulosta. Olen jälleen hurahtanut ja valvon välillä liian myöhään ahmiessani tietoa. Jollekulle tämä kaikki voi olla vain välttämätöntä ahdistavaakin ponnistelua ja mukana roikkumista, jotta pärjäisi työmarkkinoilla tai oma bisnes pysyisi pystyssä. Jos minua ei kiinnostaisi, en silti uskaltaisi olla perehtymättä.
Linkki:
Vastaa